Schapen - Charolais Abbenbroek

MTS C.R. & M. van Schie
MTS C.R. & M. van Schie
MTS C.R. & M. van Schie
MTS C.R. & M. van Schie
Charolais Abbenbroek
Charolais Abbenbroek
Charolais Abbenbroek
Charolais Abbenbroek
Ga naar de inhoud

Schapen

Schapen
Op ons bedrijf hebben we gemiddeld 50 schapen lopen. Vanaf begin maart worden de lammetjes weer geboren. We proberen altijd dat er 1,5 lammetje per schaap groot gebracht wordt. Het ene of het andere jaar is weleens verschillend. Dit heeft te maken met de gezondheid  van de schapen. In de herfst als de ram erbij gaat is het belangrijk dat de dieren gezond zijn. Als schapen vet zijn of veel vlees hebben, dus zwaar zijn, zijn ze moeilijker drachtig te krijgen. Ook heeft het weer een grote invloed op de vruchtbaarheid van de schapen. Heb je een natte en koude herfst dan is dat ongunstiger dan een droge herfst.
Rond half februari komen de schapen naar binnen. Ze worden dan allemaal geschoren en gescand. Het scheren wordt gedaan, omdat ze het dan niet zo warm hebben binnen en je kan makkelijker  zien wanneer er een schaap moet lammen. Ook de lammetjes vinden makkelijker het uier als de wol weg is. Het scannen doen we zodat we weten welke schapen wel of geen lammetjes krijgen. Hierdoor hoeven we ze niet onnodig lang in het voorjaar in de gaten te houden of er nog lammetjes geboren gaan worden of niet.
In april als het beter weer wordt en de eerste lammetjes groot genoeg zijn dan mogen ze met z’n alleen weer naar buiten. In de loop van de zomer worden de lammetjes, als ze groot genoeg zijn, verkocht.

© MTS C.R. & M. van Schie
Webdesign by Hokus Pokus
Terug naar de inhoud