Charolais - Charolais Abbenbroek

MTS C.R. & M. van Schie
MTS C.R. & M. van Schie
MTS C.R. & M. van Schie
MTS C.R. & M. van Schie
Charolais Abbenbroek
Charolais Abbenbroek
Charolais Abbenbroek
Charolais Abbenbroek
Ga naar de inhoud

Charolais

Charolais.
In 2004 zijn we begonnen met 4 Charolais koeien met hun kalveren, een stukje natuurgebied in Biert en een gehuurde schuur bij onze overburen. Deze koeien zijn gekocht bij de oude werkgever van Marcella. Dit was een groot akkerbouw bedrijf van ongeveer 1000 ha en 100 Charolais moederdieren. Wegens bedrijfsbeëindiging kon zij makkelijk aan wat mooi fokmateriaal komen.     
        
We proberen de koeien in de wintermaanden te laten kalven, van november tot april. Anders dan kunnen de koeien niet naar het natuurgebied toe, wat hierdoor hogere kosten met zich mee brengt. Tevens zijn de kalfjes in de herfst eigenlijk nog te jong om bij hun moeder vandaan te halen. We proberen de dieren vanaf februari drachtig te krijgen.
Dit gebeurt door middel van kunstmatige inseminatie (KI) en een stier.

Als de koeien de weide in gaan vervalt de KI en komt er een stier bij te lopen. Deze stier blijft dan tot ongeveer oktober bij de koeien.
De kalveren die bij de Charolais geboren worden, blijven tot ongeveer eind september bij hun moeder in de wei lopen. De stierkalveren gaan we dan afmesten en verkopen die dan via huisverkoop aan particulieren in onze omgeving. De vaarskalveren blijven op het bedrijf en worden rond 2 jaar geïnsemineerd. Dit doen we bewust een aantal maanden later dan bij melkkoeien. De dieren groeien hierdoor veel beter uit en ze kalven dan dus ook veel makkelijker. Hierdoor is het aantal keizersnede bij de Charolais op ons bedrijf zeer laag tot nihil. Het zijn dus zeer duurzame koeien. Een koe gaat in principe pas weg als zij geen kalfjes meer kan krijgen, of zij moet slechte beenwerk of een ander gebrek krijgen. Dan vertrekt de koe eerder. De oudste koe op ons bedrijf is 16 jaar oud geworden.
We proberen ook ieder jaar met een aantal van de koeien mee te doen aan de nationale keuring van het Charolais stamboek. Hiermee zijn we dan ook geregeld in de prijzen gevallen.


© MTS C.R. & M. van Schie
Webdesign by Hokus Pokus
Terug naar de inhoud